Lokal havalandırma sistemleri projeleriniz için uygun fiyat ve kaliteli hizmet için bizden de teklif almalısınız.

Havalandırma Kanalı, Tesisatı, Sistemleri ve Sac Kaplama İzolasyon

İzmir’de bir işletmeniz var ve bu mekanda havalandırma problemi yaşıyorsanız adresinize gelerek projelendirip mekanınızın havalandırma tesisatını gerçekleştiriyoruz. Havalandırma sistemleri ile sac kaplama ve izolasyon birlikte yapılan işlerdir. Havalandırma kanalının sac kaplama ile izolasyon yapılması sağlanır.

Bulunduğunuz mekanın havalandırma problemi varsa gelip projesini çiziyoruz ve zamanında sizi havalandırma sistemleri ile tanıştırıyoruz.

Restaurant, cafe, otel, otopark, sığınak, plaza, residence, fabrika, hastane gibi farklı çalışma yerlerine özel projelendirme ile havalandırma tesisatı ihtiyacınız karşılanır.

Havalandırma kanalı, baca temizleme ve bakım işleriniz de yapılır.

Sizinle tanışmak ve yardımcı olmak isteriz.

Havalandırma Sisteminin Önemi ve Gerekliliği

Havalandırma sistemleri kapalı ve havasız ortamlar için önemli ve gereklidir. İnsan yaşamında önemli bir yer tutan temiz ve sağlıklı hava gereksinimi her geçen gün artmaktadır. Sanayinin gelişmesi, yüksek yapıların inşa edilmesi ve insanların toplu olarak bulunduğu mekanların artması sebebiyle İzmir havalandırma sistemlerinin önemi ve gerekliliği ön plana çıkmaktadır. Bu kapalı alanlarda kalabalık insan topluluklarından yada endüstriyel ortamlarda oluşan kirli havanın sürekli yenilenmesi ve tazelenmesi gerekmektedir.

Doğal havalandırma yöntemlerinin yetersiz kalması yada mekan içi ısının sabit tutularak havalandırmanın yapılmak istenmesiyle mekanik havalandırma sistemleri kullanılır. Bu sistemlerde taze hava ve egzoz sistemlerden yararlanılır. Havalandırma sistemini harekete geçiren enerji kaynağı baz alındığında doğal-mekanik havalandırma ve mekanik havalandırmadan yararlanılır. Rüzgar kuvvetiyle çalışan baca aspiratörleri doğal mekanik havalandırmaya örnek gösterilebilir. Doğal havalandırma yoluyla girişe ve mekanik çıkışa sahip olan aspiratörler, mekanik havalandırma yoluyla girişe ve doğal çıkışı sahip olan vantilatörler ve mekanik havalandırma yoluyla giriş ve çıkışa sahip vantilatörlü ve aspiratörlü sistemler mekanik havalandırmaya örnek gösterilebilir.

Havalandırma sistemleri kapalı alanlarda kurularak dışarıdan bağımsız bir değerde ve kalitede iç hava oluşmasını sağlar. Böylece sıcak yada soğuk havadan etkilenmeden temiz havanın içeriye nüfus etmesi sağlanırken, egzoz sisteminde içeride bulunan kirli havayla birlikte istenilen ısının kaybedilmesi engellenebilmektedir. Havalandırma sistemlerinde dikkat edilen unsurlar havanın temizliği, sıcaklığı ve hızıdır. Bu değerlere göre havalandırma ihtiyacı belirlenerek gerekli cihaz ve sistemler tespit edilir. Bu tespit sırasında içeride oluşan karbondioksit gazı, ısı, su buharı, nem ve endüstriyel ortamlarda oluşan ve havaya karışan zararlı maddeler dikkate alınır. Verimli bir ortamın sağlanabilmesi için havanın içerisinde bulunan bu etmenlerin temizlenmesi gerekmektedir. Ortamların gerekli havalandırmaya sahip olduğunu anlayabilmek için taze hava girişinin sağlıklı yapılabilmesiyle bu havanın dağıtımının ihtiyaca cevap verebilecek şekilde dağıtıldığından, hava akımlarının rahatsızlık verecek cereyanlara sebep olmadığından ve mekanik tesisatın ve çalışan vantilatör ve diğer cihazların rahatsız edecek düzeyde sese sebep olmadığından emin olunmalıdır.

Ortamlarda yaşanan havalandırma sorununa 3194 sayılı imar kanunu işaret etmiş ve konutlarda yeterli aydınlık ve havalandırmanın olmasını şart göstermiştir. Isı kaybını engellemek için yapılarda uygulanan sızdırmazlık önlemleri havalandırma olanağını da ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca yapılan araştırmalar halka açık yapılarda iç hava kirliliği %30 olarak tespit edilmiştir. Bunun sebebi gerekli havalandırma sistemlerinin uygulanmaması ve uygulanan havalandırma sistemlerinin yetersiz olmasıdır. Gerekli havalandırma ihtiyacının giderilmesi için ortamda doğru hesaplama yapılmalı ve tesisat planına uygun montaj yapılmalıdır. Hücreli ve Salyangoz fanlardan kaynaklanan rahatsız edecek seslere karşı bu cihazlar çatılarda çıkışa yakın yerleştirilmelidir.

Konutlarda ve endüstriyel alanlarda gelişmenin sağlanabilmesi ve insanların havalandırma ihtiyacının giderilmesi için uygulanması gereken mekanik havalandırma sistemlerine önem verilmelidir. Ülkemizde iş yeri sahiplerinin çalışma ortamlarındaki havalandırma ihtiyaçlarına daha titiz yönelmesi ve bunu denetleyen kurumların çalışanlar üzerinde olumsuz etkilere sebep olacak zararlı havanın tahliye edildiğinden emin olması gerekmektedir.

Havalandırma Sistemleri Neden Gereklidir?

Kapalı bir mekanın havalandırma sistemleri minimum kapasitesi belirli formüllerle hesaplanmaktadır.

Kapalı bir mekan kullanılmış kirli ve yoğun havayı filtreler sayesinde temizlerken havayı ortamdan uzaklaştırılması ve yerine hafif havayı mekana geri kazandırma işlemine havalandırma denir.

Hava almayan kapalı mekanlar içerisinde insan sayısı çoğaldıkça belli zaman içerisinde karbondioksit ve vücuttan yayılan ter ile birlikte mekandaki nem oranı birikir. Havanın yoğunlaşmasına neden olan bu etkenler mekan havalandırılmazsa mekan içerisinde bulunan kişilerin çalışma performanslarını oldukça düşürür ve oldukça bunaltıcı hale gelir. Bu tarz mekanlarda kalmak, uzun ve düzenli vakit geçirmek aynı zamanda insan sağlığı açısından oldukça kötü bir durum olup dikkat edilmesi gereken bir konudur.

Büyük fabrikalar ve emtia depolarında kimyasal gazlar ve kötü kokular sorununa oldukça sık rastlanmaktadır. Uzun süre boyunca açılıp havalanmayan bu depoların klima ve havalandırma sistemleri olmadan çalıştırılması yasaktır ve insan sağlığına oldukça zararlıdır.

Havalandırma sistemleri nelerdir?

Kapalı mekanlarda kullanılan havalandırma sistemleri denildiğinde birçoğumuzun aklına yalnızca ev tipi klima gelir. Oysa kapalı mekan olup oldukça büyük mekanlar için uygun olmayan ev tipi klimaların yalnızca küçük ve tek katlı mekanlar için olduğunu yazının devamında anlayacağız.

Lokal havalandırma sistemi

Havalandırılacak mekanın tek katlı olduğu mekanlarda kullanılan klimalara verilen isimdir. Ev, ofis ve diğer tek katlı işletmelerde kullanılan ev tipi klima da dediğimiz klimalar 220V gerilimde çalışan elektrik motorlu ve filtre fanlı klimalardır. Boyutları genel olarak küçük olur ve uygun görülen duvar ve cama monte edilir.

Merkezi havalandırma sistemleri

Merkezi havalandırma sistemleri insanların yoğun olduğu bölgelerde sıklıkla kullanılan havalandırma biçimidir. Bu sisteme örnek verecek olursak; Alışveriş merkezleri, büyük holding ve çok katlı ofisleri örnek verebiliriz.

Davlumbaz havalandırma sistemleri

Davlumbaz havalandırma sistemleri yemekhane mutfaklarının, restoranların mutfaklarında kullanılan havalandırma sistemidir. Sürekli kullanılan ve zaman geçirilen mutfakta insan sağlığına zarar veren ocak gazları mevcuttur. Aynı zamanda sürekli pişen yemeğin yoğun kokusu zamanla havanın ağırlaşmasına neden olarak çalışma performansını olumsuz etkiler.

Havalandırma sistemleri insan sağlığı için oldukça önemli sistemler olup özellikle toplu yaşam alanlarında artık kanunen de olmak zorunda olan bir sistemdir.

İzmir havalandırma firmaları içerisinde en iyi havalandırma firması olarak Koca Havalandırma’yı seçiniz.

Havalandırma Tesisatı ve Sistemi

Havalandırma tesisatı kullanarak temiz havanın içeri, kirli havanın da dışarı atılması sağlanmaktadır. Bu işlem yapılırken, havalandırma da gerçekleşmiş olur.

Havalandırma sayesinde iç mekanın hava kalitesi korunur ve ideal seviyelerde kullanılır. Bu da sağlıklı bir çalışma ortamı yaratır. Büyük alanlarda ise, sağlıklı hava şartlarını oluşturmak için tesisler kullanılır. Bu tesisler sayesinde çalışma ortamlarında hava sirkülasyonu ideal konuma ulaşır ve insanlar sorunsuz bir şekilde çalışabilirler.

Mekanın boyutlarına göre değişecek olan havalandırma sistemi, küçük bir pastanede ve dev bir üretim tesisinde farklı olacağı için, mekana göre özel olarak projelendirilir.

Havalandırma Çeşitleri Nelerdir?

Hava giriş çıkışının sağlanması için, her mevsimde gerekli özenin gösterilmesi gerekmektedir. Evlerimizi nasıl ki yaz ve kış aylarında 15 dakika havalandırmamız gerekiyorsa, iş yerleri için de aynı durum söz konusudur.

Özellikle kalabalık ortamlarda önemi daha da hissedilen havalandırma sisteminin iki aşaması vardır. Bunlar;

  • Küçük bir alanın havalandırılması için havalandırma tesisatlarının yapılması yani lokal havalandırma,
  • Geniş yaşam alanları olan fabrika, AVM, hastane gibi alanlar içinse, merkezi havalandırma kullanılmaktadır.

Ev Tipi Havalandırma Sistemleri

Evlerde kullanılan ve küçük işletmelerde de tercih edilen havalandırma sistemleri vardır. Bunlar herkesin kullandığı ürünler olan klimalar ve davlumbazlar dikkat çekmektedir.

Klimalarda da hava sirkülasyonu söz konusudur ancak çok etkili bir havalandırma yöntemi değillerdir. Daha çok küçük alanlar ve evlerde kullanmak için ideal olan klima ve davlumbazlar bu alanlar için idealdir.

Havalandırma Tesisatı Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Havalandırma tesisatı kimyasal gaz salınan yerler için çok farklı şekilde yapılır. Bu nedenle öncelikle kullanım alanı tespit edilir ve gerekli olan önlemler ona göre alınır.

Yüksek ısılarda çalışılacak olan alanlar için de ayrı olarak belirlenen bu sistemler, hava kanalları aracılığı ile gazları da kısa sürede mekandan çıkarmaya yaramaktadır. Merkezi havalandırma sistemlerinde ise, oldukça önemli bir çalışma yapılmalı ve mühendisler tarafından özenli bir şekilde projelendirilmelidir.

Gazın yüksek ısısı nedeniyle erimeyecek olan malzemelerden yapılması gereken tesisat için, uzun bir keşif ve proje süreci uygulanabilmektedir.

Lokal Egzoz Havalandırma Sistemi

Lokal egzoz havalandırma sistemi, işyeri ortamına kirletici yayılmasına neden olan genel havalandırmanın aksine kaynağın yakınında kirleticiyi yakalama yoluyla hava kirleticilerini kontrol etmek için kullanılır. Toksik kirletici, işçinin nefes bölgesine ulaşmadan önce kontrol edildiğinden lokal sistem çok daha etkili bir yoldur.

Genellikle,

  • Hava kirleticinin ciddi sağlık riski oluşturması
  • Büyük miktarlarda toz veya duman üretilmesi
  • Soğuk havalarda havalandırmadan dolayı ısınma giderlerinin artma endişesinin olması
  • Emisyon kaynaklarının az olması
  • Emisyon kaynaklarının işçilerin nefes alma bölgesi yakınında bulunması durumlarında tercih edilir.

Lokal Egzoz Havalandırmanın Bileşenleri

  • Kirleticiyi kaynağında yakalaması için bir davlumbaz veya açıklık
  • Sistem içinde kimyasalları taşıması için kanallar
  • Sistemdeki hareketli havayı temizlemesi için hava temizleme cihazı (Her zaman gerekmez)
  • Sistem içinde havanın hareketi ve dışarı atılması için fanlar
  • Kirli havanın atılması için egzoz bacası

Genel Havalandırma ve Lokal Egzoz Havalandırmanın Karşılaştırılması
Genel havalandırmanın avantajları:

  • Düşük ekipman ve kurulum maliyetleri.
  • Az bakım gerektirmesi.
  • Düşük dozda toksik madde içeren kimyasallar için etkili olması.
  • Parlayıcı ve yanıcı gazlar veya buharlar için etkili olması.
  • Hareketli veya dağılmış kirleticiler için en iyi havalandırma sağlaması.

Dezavantajları:

  • Kirleticilerin tamamen ortadan kalkmaması.
  • Yüksek dozda toksik madde içeren kimyasallar için kullanılamaması.
  • Toz, metal dumanları, çok miktarda gaz veya buhar için etkili olmaması.
  • Yüksek miktarda ısıtılmış ya da soğutulmuş taze hava gerektirmesi.
  • Düzensiz veya gaz ve buhar yayınımları için etkili olmaması.

Lokal Egzoz Havalandırmasının Avantajları:

  • Kirleticiyi kaynağında yakalar ve uzaklaştırır.
  • Yüksek dozda toksik madde içeren kimyasallar için tek seçenek.
  • Tozlar ve metal dumanları dâhil çok kirletici çeşidini tutabilir.
  • Daha az taze hava gerektirir. Bu sayede de daha az hava dışarı atılır.
  • Az taze hava gerektirdiği için ısıtma ve soğutma maliyeti düşük.

Dezavantajları:

  • Tasarım, montaj ve ekipman için yüksek maliyet.
  • Düzenli temizlik, kontrol ve bakım gerektirir.

Havalandırma Sistemlerinde Karşılaşılan Bazı Zorluklar

  • Sistem, özellikle filtreler, kirleticilerden dolayı yıllar içinde bozulmakta.
  • Sürekli bakım gerektirmekte
  • Problemlerin teşhisi ve gerçekçi ölçümler için düzenli ve rutin testler gerekmekte.

Sistemin etkili bir şekilde çalışmaya devam etmesi için havalandırma sisteminde sadece
uzman personel değişiklik yapmalıdır.

İyi bir havalandırma sisteminde:

  1. Ortama gerekli taze hava sağlanmalı,
  2. Ortamda rahatsızlık oluşturacak hava akımı (cereyan) olmamalı,
  3. Havalandırma sistemi, ortam havasını üniform bir şekilde dağıtıp toplamalı,
  4. Varsa vantilatörler sessiz çalışmalıdır.

Taze Hava ve Negatif Basınç

İşyerinden egzoz havasının atılması için lokal havalandırmaya yeterli havanın sağlanması gerektiği, önemli olan ve gözden kaçırılan bir konudur. Yüksek hacimde hava dışarı atıldığı halde yeterli taze hava sağlanmazsa, işyeri havaya ‘aç’ olur ve işyerinde negatif basınç oluşur.

İşyerinde negatif basınç havalandırma sistemi üzerindeki basıncı artırır ki bu da daha az hava taşınmasına neden olur. Hava, dışarı çıkan hava oranını dengelemek için kapı aralıklarından, pencerelerden veya küçük açıklıklardan binaya girmeye çalışır. Binanın aşırı negatif basınç altında olduğunu anlamak için en kestirme yol, kapıları açarken zorlanmanızdır.

Ayrı bir giriş fanı (egzoz fanlarından uzağa yerleştirilmiş bir fan) dışarıda kirlenmemiş taze hava getirmek için kullanılmalıdır. Hava temiz olmalı ve ihtiyaca göre kışın ısıtılmış, yazın serinletilmiş olmalıdır.