Havalandırma Tesisatı ve Sistemi

Havalandırma tesisatı kullanarak temiz havanın içeri, kirli havanın da dışarı atılması sağlanmaktadır. Bu işlem yapılırken, havalandırma da gerçekleşmiş olur.

Havalandırma sayesinde iç mekanın hava kalitesi korunur ve ideal seviyelerde kullanılır. Bu da sağlıklı bir çalışma ortamı yaratır. Büyük alanlarda ise, sağlıklı hava şartlarını oluşturmak için tesisler kullanılır. Bu tesisler sayesinde çalışma ortamlarında hava sirkülasyonu ideal konuma ulaşır ve insanlar sorunsuz bir şekilde çalışabilirler.

Mekanın boyutlarına göre değişecek olan havalandırma sistemi, küçük bir pastanede ve dev bir üretim tesisinde farklı olacağı için, mekana göre özel olarak projelendirilir.

Havalandırma Çeşitleri Nelerdir?

Hava giriş çıkışının sağlanması için, her mevsimde gerekli özenin gösterilmesi gerekmektedir. Evlerimizi nasıl ki yaz ve kış aylarında 15 dakika havalandırmamız gerekiyorsa, iş yerleri için de aynı durum söz konusudur.

Özellikle kalabalık ortamlarda önemi daha da hissedilen havalandırma sisteminin iki aşaması vardır. Bunlar;

  • Küçük bir alanın havalandırılması için havalandırma tesisatlarının yapılması yani lokal havalandırma,
  • Geniş yaşam alanları olan fabrika, AVM, hastane gibi alanlar içinse, merkezi havalandırma kullanılmaktadır.

Ev Tipi Havalandırma Sistemleri

Evlerde kullanılan ve küçük işletmelerde de tercih edilen havalandırma sistemleri vardır. Bunlar herkesin kullandığı ürünler olan klimalar ve davlumbazlar dikkat çekmektedir.

Klimalarda da hava sirkülasyonu söz konusudur ancak çok etkili bir havalandırma yöntemi değillerdir. Daha çok küçük alanlar ve evlerde kullanmak için ideal olan klima ve davlumbazlar bu alanlar için idealdir.

Havalandırma Tesisatı Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Havalandırma tesisatı kimyasal gaz salınan yerler için çok farklı şekilde yapılır. Bu nedenle öncelikle kullanım alanı tespit edilir ve gerekli olan önlemler ona göre alınır.

Yüksek ısılarda çalışılacak olan alanlar için de ayrı olarak belirlenen bu sistemler, hava kanalları aracılığı ile gazları da kısa sürede mekandan çıkarmaya yaramaktadır. Merkezi havalandırma sistemlerinde ise, oldukça önemli bir çalışma yapılmalı ve mühendisler tarafından özenli bir şekilde projelendirilmelidir.

Gazın yüksek ısısı nedeniyle erimeyecek olan malzemelerden yapılması gereken tesisat için, uzun bir keşif ve proje süreci uygulanabilmektedir.